YaPEIM menggunakan aplikasi yang dibangunkan oleh pihak Bank Islam untuk memudahkan penyumbang, melalui platform dan prasarana selaras dengan perkembangan dan teknologi terkini.

SnapNpay adalah aplikasi mudah alih yang dibangunkan oleh SnapNPay LLP bagi membolehkan orang ramai membuat bayaran menggunakan enjin FPX dengan mengguna pakai maklumat atau data yang disenaraikan oleh pelanggan (penerima) dalam mod kod QR atau kod Bar. 

Pengguna hanya perlu memuat turun aplikasi SnapNPay dari Playstore (Android – sudah tersedia) atau Appstore (Apple – menjelang Januari 2019).

Memuat turun adalah percuma tanpa sebarang bayaran pendaftaran. 

Satu kod QR boleh menampung kesemua 17 bank FPX di Malaysia, lantas ia menghapuskan keperluan untuk menghasilkan pelbagai kod QR daripada bank- bank individu dan bayaran adalah berdasarkan masa nyata (real time).” 

Penyumbang boleh meggunakan platform iSadaqah untuk menyumbang. 

Penyumbang boleh membuat sumbangan seberapa banyak jumlah yang hendak dibuatkan. Minima sumbangan RM5.00. 

Pihak bank akan mengenakan kadar bayaran sebanyak RM0.50 bagi setiap transaksi. 

Maklumat/penyata sumbangan akan dibekalkan terus melalui pop-up setelah sumbangan dibuat. 

YaPEIM menggunakan aplikasi yang dibangunkan oleh Maybank untuk memudahkan penyumbang yang mempunyai akaun Maybank untuk menyumbang melalui platform dan prasarana selaras dengan perkembangan dan teknologi terkini.

QRPay adalah penyelesaian pembayaran tanpa tunai yang membolehkan pelanggan membuat pembayaran kepada pedagang menggunakan kod tindak balas cepat dua dimensi (QR) yang unik. Perkhidmatan ini boleh didapati di aplikasi Maybank. 

  • Membuat bayaran QR kepada peniaga dengan mengimbas kod QR
  • Cari cawangan dan promosi
  • Tukar Had transaksi harian dan had kumulatif untuk pembayaran QR
  • Tukar akaun pendebitan utama

Semua pelanggan Maybank2u baru dan sedia ada dengan aplikasi Maybank pada telefon pintar mereka boleh menggunakan Perkhidmatan QRPay.

Had transaksi harian maksimum untuk QRPay adalah RM1,000. Anda boleh menetapkan had yang lebih rendah melalui apps Maybank berdasarkan tahap keselesaan anda. 

Pelanggan Maybank boleh memilih sama ada dengan akaun semasa/simpanan, Kad Debit atau kad kredit mereka. Secara lalai, akaun semasa/simpanan akan dipilih. Pelanggan boleh menukar akaun pendebitan pilihan jika mereka ingin (hanya untuk membayar pilihan). Untuk mengimbas dan menerima pilihan, hanya akaun semasa/simpanan sahaja boleh dipilih.

Tiada caj dikenakan untuk pengguna menggunakan Perkhidmatan QRPay.

Selepas anda membuat pembayaran, status akan dipaparkan pada skrin dan anda juga akan menerima pemberitahuan melalui pemberitahuan tolak. Sebagai alternatif, anda boleh melihat transaksi dalam sejarah anda.

Sebaik sahaja anda (pengguna) telah diimbas kod anda, anda akan menerima pemberitahuan tolak ke atas status pembayaran yang berjaya. Anda juga akan melihat halaman penghargaan mengenai status pembayaran yang berjaya. Sebagai alternatif, anda boleh menyemak sejarah urus niaga untuk pembayaran yang berjaya dibuat atau klik pada “Peti Masuk” untuk menyemak status pembayaran.

Tidak. Jangan benarkan sesiapa sahaja menggunakan aplikasi anda dan QRPay. Aplikasi ini hanya untuk kegunaan anda sendiri. Amalan terbaik harus menegakkan pada semua masa untuk melindungi QRPay anda daripada disalahgunakan oleh orang lain.

ms_MYMalay
en_USEnglish ms_MYMalay